Levering Howden Rootsblower

 

In opdracht van Veolia heeft ASV-Services een Rootsblower op de zuivering van IPKW Arnhem geplaatst.

Levering nieuwe Howden EasyAir X2 Rootsblower

Uniek proces

Sinds jaren heeft ASV-Services de kennis en know-how in pacht om Howden HV-TURBO compressoren samen met een blower in proces te laten samenwerken. Daarmee worden de voordelen en het beste van de twee systemen aangeboden in 1 proces.
Beide systemen werken samen zonder aanpassing aan SCADA (besturingssysteem klant). Waar voorheen SCADA een Blower aanstuurt, kunnen wij het mogelijk maken dit zonder de aansturing van SCADA, maar tevens zonder dat de alarmfuncties van SCADA worden ontweken, te laten samenwerken met de systemen van Howden HV-TURBO.
Zo creëren wij voor klant Veolia op hun zuivering van Industriepark Kleefse waard (IPKW) een breed gamma aan mogelijkheden voor hun procesvoering, 
Wij leverden een Howden ROOTS Blower voor de lage debieten en de paar jaar eerder geplaatse HV-TURBO Compressoren leveren de hogere debieten.
Door de synergie tussen beide systemen kunnen drukverschillen en procesvereisten behaald worden die eerder niet voor mogelijk werd gehouden. Zo is het mogelijk om een paar honderd Nm3/u tot meer dan 100.000 Nm3/u te gebruiken voor 1 proces. Dit zal in de praktijk niet veel voorkomen, maar kan het energiegebruik van een proces worden teruggebracht naar een turndown van minder dan 30%.
Kortom; het regelbereik van beide systemen, met een turndown van ruim onder de 30% tot een uitgebreid 100% bereik van de gewenste flow en zeer goed rendement, is zeer effectief en uiterst efficiënt. 

Levering en installatie

ASV-Services BV heeft voor de zuivering van IPKW een mooie oplossing geboden, door de Howden Roots blower op het bestaande proces te kunnen laten aansluiten. Door het gebruik van een Frequentieomvormer en die af te stemmen op het huidige proces, het besturingssysteem van de HV-TURBO Compressoren heeft deze zuivering een mooi regelbereik gecreëerd. De lage debieten worden door de Rootsblower geregeld en bij meer luchtvraag neemt de HV-TURBO compressor het naadloos over van de Rootsblower.

IPKW Arnhem

Het industriepark Kleefse waard in Arnhem had in het verleden, naast de zuivering van dit industriepark, enkele bedrijven op haar terrein die voorzien werden van lucht. Door de jaren heen zijn er wisselingen  van bedrijven geweest en bleek de grotere luchtvraag niet meer noodzakelijk. Het was aan beheerder Veolia om de luchtvraag aan te passen. In het begin leverden twee grote HV-TURBO KA10 compressoren aan het beluchtingsproces van het industriepark en de zuivering. Een van de oudere en grote HV-TURBO compressoren heeft plaatsgemaakt voor een kleinere HV-TURBO KA5 compressor. De HV-TURBO KA5 is in 2016 reeds geplaatst. In 2021 heeft ASV-Services in overleg met Veolia de Howden Rootsblower bij geplaatst voor de lagere debieten in het luchtproces. De beluchting wordt tegenwoordig nog enkel gebruikt voor het zuiveringsproces.

Update: Howden, A Chart Industries Company heeft begin 2023 haar Rootsblower afdeling verkocht.